ברפואה הקדומה, הכינוי של עמוד השדרה יחד עם העצבים שיוצאים ממנו היה – עץ החיים האגדי. עמוד השדרה הוא בעצם משענת הגוף כולו. גמישות עמוד השדרה מאפשרת לנו לבצע תנועות מגוונות, החוזק והיציבות של עמוד השדרה מאפשרים לנו ללכת במאונך והכי חשוב – עמוד השדרה הוא "תעלת המגן" של מוח השדרה שדרכו המוח שולט בכל הגוף.
בזמננו, מחלות בעמוד השדרה הפכו לשכיחות ביותר. מחלות אלו הפכו לרבות יותר, "צעירות" יותר ויש להן השפעה משמעותית על אורח החיים.
אך מחלות בעמוד השדרה הן רק חצי מהבעיה. מה שחמור יותר הוא מעיכת שורשי העצבים היוצאים ממוח השדרה שמתרחשת ברוב המחלות בעמוד השדרה וגורמת למחלות בכל הגוף. על פי נתונים של מומחים, כ- 80% מכלל המחלות, נובעות ממעיכת שורשי עצבים בעמוד השדרה, ביניהן: מחלות לב מסוימות, מחלות כרוניות בריאות, סוכרת בחלק מהמקרים, מחלות כרוניות כאלה ואחרות ועוד!
כיום, הרבה יגידו שקל יותר להקדים תרופה למחלה מאשר לרפא אותה. אך תהום מפרידה בין ההבנה הזאת לבין היישום שלה בפועל שדורש בדרך כלל שינוי באורח החיים. הבריאות שלנו נופלת לתחתית התהום הזאת ואנחנו לרוב אפילו לא שמים לב לכך עד שהכאב דופק בדלת.
היווצרות עמוד השדרה
בחמשת השבועות הראשונים להתפתחות העובר בגוף האם, מתפתחת מערכת העצבים שלו. תחילה מתפתחת מערכת העצבים המרכזית (המוח ומוח השדרה) ולאחר מכן מערכת העצבים המשנית (פריפרית). בשבוע ה- 6, מסביב למבנה הגב הראשוני, מתחיל להיבנות עמוד השדרה. עצבי המוח מתפתחים ממוח השדרה, ועצבי הגולגולת – מהמוח המוארך (החלק התחתון של גזע המוח). מאוחר יותר נוצרים העצמות והשרירים ורק לאחר מכן – העיניים, האוזניים, הלב, הריאות, הכבד וכו'. עמוד השדרה מגיע לצורתו הסופית בין גילאי 19-25 של האדם. עמוד השדרה מורכב מחוליות שונות, המחוברות ביניהן בדיסקוסים בין חולייתיים, מפרקים וגידים.
מבנה עמוד השדרה
נהוג לחלק את עמוד השדרה ל- 5 חלקים:
• עמוד שדרה צווארי אשר מורכב מ- 7 חוליות, שתומכות בראש ואחראיות לתנועותיו: סיבוב לצדדים, כיפוף קדימה ואחורה.
• עמוד שדרה חזי אשר מורכב מ- 12 חוליות, שאליהן מחוברות הצלעות, שיוצרות את בית החזה.
• עמוד שדרה מותני אשר נמצא בתחתית הגב ומורכב מחמשת החוליות החזקות ביותר, וכן בעלות כושר תנועה גבוה. הן מאפשרות עד 80% מתנועת האדם.
• 5 חוליות מחוברות יוצרות את עצם העצה.
• ובין 4 ל- 5 חוליות מחוברות של עצם העוקץ (עצם הזנב), יוצרות את שארית השלד במבנה עמוד השדרה.
צורת עמוד השדרה
אם מסתכלים מהצד על עמוד שדרה ממוצע, רואים כי צורתו היא "S". צורה כזו מאפשרת חלוקה מקסימאלית של מסת הגוף ועמידה בעומסים. החלקים של הצוואר והגב התחתון בעמוד השדרה בנויים כקשת קמורה קדימה, והחלק של החזה קמור לאחור.
חוליות
החוליות הן עצמות, שבונות את עמוד השדרה. החלק הקדמי של החוליה הוא בצורה של צילינדר ונקרא גוף החוליה. מעל ומתחת לגוף החוליה נמצאות לוחיות חיבור, שתפקידן להוות את החיבור המקשר בין החוליה לבין הדיסקוס. מאחורי גוף החוליה בצורת חצי טבעת ממוקמת קשת החוליה עם כמה זיזים. גוף וקשת החוליה יוצרים את חריץ השדרה. חריצי השדרה של החוליות הממוקמות אחת מעל השנייה, יוצרים את תעלת השדרה בו נמצא מוח השדרה, כלי דם, שורשי עצבים ורקמות שומן.
דיסק בין חולייתי
הדיסק הבין חולייתי מהווה רקמת סחוס עגולה שממוקמת בין כל שתי חוליות שכנות בעמוד השדרה. לדיסק הבין חולייתי מבנה מורכב. במרכזו נמצא הגרעין המוכי, חומר דמוי ג'לטין המאופיין באלסטיות גבוהה וריכוז מים גבוה המשמש כבלם זעזועים נגד לחץ אנכי. סביב הגרעין נמצאת הטבעת הליפית, המורכבת מסחוס סיבי. הטבעת שומרת על הגרעין במרכז ומונעת תנועת חוליות לצדדים ביחס אחת אל השנייה. מבנה הדיסקים מספק לחוליות את היכולת לנוע אחת מהשנייה בתנועה קפיצית, לבלום זעזועים ולחלק את העומס שווה בשווה לאורך כל החוליות. הדיסק מחובר היטב לחוליות הודות לסיבי הטבעת הליפית אשר צומחים אל תוך שפתי גופי החוליות ויוצרים שכבות בתוך שכבות של סיבים הנעים באלכסון מחוליה אחת לשנייה. דבר זה מאפשר לחיבור בין החוליות להיות חזק וגמיש.
שרירים תומכי עמוד השדרה
שרירים תומכי עמוד השדרה אחראיים על המיקום הנכון של החוליות וחוזקו של עמוד השדרה. הם מאפשרים גם את תנועת עמוד השדרה – כיפופים, סיבובים וכו'. בריאות עמוד השדרה תלויה רבות בסיבולת השרירים תומכי עמוד השדרה (המחוך השרירי הקושר). ככל שהשרירים והגידים שתומכים בעמוד השדרה חזקים ועמידים יותר, כן פוחת העומס על הדיסקים והמפרקים. האדם נאלץ להסתפק בגידים אותם קיבל מהטבע. אנשים בעלי גידים חלשים נוטים לנקעים חוזרים, עומס יתר על עמוד השדרה, וכאבי גב מופיעים אצלם מוקדם יותר. לאנשים כאלה חשוב לזכור חולשה זו, למנן עומסים על עמוד השדרה בביצוע פעילויות שונות (גם בפעולות הבית), ולחזק את השרירים. חיזוק שרירי הגב נחוץ לכולם על מנת שייקחו על עצמם את העומס העיקרי ובכך יפחיתו את העומס מהדיסקים והמפרקים. כאשר שרירי הכיפוף והדחיקה חלשים מדי, אפילו העבודה הפשוטה ביותר יכולה לפגוע בעמוד השדרה. שרירים תומכי עמוד שדרה וכן שרירי חזה ובטן חזקים, מסוגלים לשמור על מבנה אופטימאלי של עמוד שדרה בתנועות ועומסים שונים.
מוח השדרה ושורשי עצבים
בתוך עמוד השדרה, כמו בשריון, חבוי מוח השדרה שמהווה חלק ממערכת העצבים המרכזית. נמצאים בו עצבים רבים המעבירים אימפולסים מהמוח אל איברי הגוף ומאיברי הגוף אל המוח. מוח השדרה מתחיל מהמוח עצמו, ונגמר בחיבור בין החוליה המותנית הראשונה והשנייה. ממוח השדרה יוצאים 31 זוגות של שורשי עצבים. שורשי העצבים יוצאים מעמוד השדרה דרך הנקבים הבין חולייתיים. לכן, כל תזוזה של חוליה או לחץ יתר שמופעל עליה, בסופו של דבר יגרום להתפתחות בעיה רפואית שנובעת ממעיכת העצבים באותו אזור.