מימי קדם האנושות השתמשה בעיסוי כאמצעי יעיל ל:
• ריפוי מחלות
• שיקום הכושר הגופני
• הפגת עייפות
• טיפול מונע נגד מחלות
• הבראת הגוף ועוד.
ישנם מספר רב של סוגי עיסויים כגון: לישה, מעיכה, שפשוף, ליטוף ועוד.
העיסוי במכשיר וייטל ראייס מתבצע באמצעות גלגלות נפריט נעות, תחת השפעת משקל גוף המשתמש. באופן הזה, משקל הגוף קובע את כוח העיסוי וכך כל משתמש זוכה לעוצמת עיסוי מותאמת. גלגלות הנפריט הנעות מבצעות מעיכה ולישה של רקמות האדם, לאורך עמוד השדרה. מתבצע עיסוי עמוק, רציף ונעים. גלגלות העיסוי נעות מצידי עמוד השדרה, בלי לגעת בעמוד השדרה עצמו, כדי לא לפגוע בו. מבנה כזה של גלגלות עיסוי מאפשר לאנשים עם בקעים ברקמות שריר, דלדול עצם, או/ו פגיעות הרס אחרות בעמוד השדרה, להשתמש במכשיר! כשבדרך כלל עבור אנשים עם פגיעות מהסוג הזה, כל מגע טיפולי עם עמוד השדרה אסור.
לישה היא אחת השיטות החזקות משיטות העיסוי העיקריות. היא מעלה את טונוס השרירים ומחזקת את פונקציות ההתכווצות שלהם, יותר מאשר שיטות עיסוי אחרות. לישה מהווה התעמלות פסיבית לשרירים ולכן היא מומלצת במקרים של חוסר תפקוד, של טונוס שרירים נמוך וכד', למשל כשמדובר באוסטיאוכונדרוזיס של עמוד השדרה. בעת עקמת של עמוד השדרה, גלגלות העיסוי משמשות להגברת טונוס שרירי האורך של הגב ועיצוב "מכוך" השריר.
רופאי בית החולים הצבאי המרכזי במוסקבה כותבים בדיווחם שלאחר 10 טיפולים על מיטת הטיפול, כושר התנועה של עמוד שדרה משתפר בממוצע ב- 12-15%, וכוח שרירי הגב והצוואר ב- 23-34%.
לישה דורשת מהמעסה מאמצים רבים וצורכת אנרגיה רבה. קורה רבות שלמעסה פשוט אין מספיק כוח בידיו או כוח סיבולת עד סוף יום העבודה, כדי לעסות את שריריו ורקמותיו של אדם. להבדיל מהמעסה, מיטת וייטל ראייס מיועדת לבצע עיסוי עמוק ואיכותי מהבוקר עד הערב!
מפתחי המכשיר של וייטל ראייס ממליצים להשתמש בו 3 פעמים ביום במשך כל החיים. זאת בניגוד לדעה הרווחת שטוענת כי עיסוי כל יום זה לא בריא. רפואת המזרח אומרת שעיסוי זה טיפול מונע יומיומי להרבה מחלות. ומה אומרת רפואת המערב? רפואת המערב מבדילה בין סוגים שונים של עיסוים: רפואי, מונע מחלה, ספורטיבי, עיסוי עצמי, וכו'. העיסוי הרפואי נרשם על ידי הרופא בצורת קורס בודד או שניים. כל קורס מורכב ממספר מסוים של טיפולים. בין הקורסים ישנה הפסקה כדי שהגוף יוכל לנוח, ומכאן נבעה הדעה שאין צורך בעיסוי יומיומי. אך בנוגע לעיסוי מונע מחלות, רפואת המערב טוענת גם היא שמומלץ ורצוי לעשותו מדי יום.
מהי תועלת העיסוי?
הגורם המכני
חוסר תנועה בכלל וחוסר תנועה בורידים ובלימפה בפרט, הוא סיבה למחלות רבות. ההשפעה המכנית של העיסוי ממש "דוחפת" את הדם והלימפה דרך הרקמות. חוץ מזה, יורד עומס השרירים, הידוקים מתמוססים, עולה רמת האלסטיות של הרקמות ואף צלקות "מתמוססות". הגברת זרימת הלימפה והדם בורידים מאיצה את חילוף החומרים. התמלאות היתר של האיברים בדם, שנובעת מהשפעת העיסוי, מביאה להתמוססות מהירה יותר של הצטברויות פתולוגיות ברקמות. בעת תנועת הגלגלות כלפי מעלה, גלגלות העיסוי הנעות לאורך הגב מובילות להתרוקנות כלי הלימפה בבלוטות הלימפה בבית השחי והצוואר. בעת תנועת הגלגלות כלפי מטה, אותו תהליך מתרחש בבלוטות הלימפה במפשעה. אפקטיביות הלישה והמעיכה גדלה משמעותית בשילוב העיסוי יחד עם אנרגיית האינפרא-אדום-רחוק, שילוב שקיים במכשיר של וייטל ראייס.
הגורם העצבי-רפלקטורי
בעת העיסוי, קצוות עצבים רבים הנמצאים בשכבות שונות בעור: בגידים, במפרקים, בשרירים, בדפנות כלי הדם, באיברים פנימיים וכו', נתונים תחת השפעת העיסוי המכני. ההשפעה המכנית על מערכת הקולטנים, מועברת למערכת העצבים המרכזית דרך קצוות העצבים הרגישים. המוח מחבר את כל האותות האלה לתגובה אחת מגובשת של הגוף, שמתבטאת בצורת שיפורים תפקודיים בפעולת איברים ומערכות שונות. דוגמה לעיסוי עצבי-רפלקטורי היא שיפור בפעילות התפקודית של הלב, הכליות, הקיבה, המעיים, דרכי השתן ואיברים פנימיים נוספים.
גורם הלחות
חוץ מהגורם העצבי-רפלקטורי, בהשפעה הרפואית של העיסוי משתתף גם גורם הלחות. בעת לישת העור והרקמות התת-עוריות נוצרים חומרים פעילים שונים. חומרים אלו שייכים לקבוצת ההורמונים הרקמתיים, שלהם תפקיד חשוב בהעברת אותות עצביים ובויסות טונוס כלי הדם. מדובר בחומרים כמו היסטמין למשל וחומרים דמויי היסטמין. החומרים הללו מצויים בתאי העור בצורת תרכובת בלתי פעילה יחד עם החלבונים, אך בעת גירוי העור בזמן העיסוי הם עוברים ממצב תרכובת למצב חופשי. בכך משפיעים באופן פעיל על מערכת העצבים ועל כלי הדם. חומר נוסף הוא האציטילכולין שהודות לעיסוי עובר ממצב קולואידי למצב מומס ובאופן פעיל משפיע על קצוות העצבים הפריפריים. מסתמן שאם לא לבצע עיסוי, אפשר לחיות כל החיים ולא לנצל לבריאותך את ההורמונים הרקמתיים שמצויים בתוך תאי עורנו, אפילו לא פעם אחת!
באופן כזה, בבסיס ההשפעה הרפואית של העיסוי המכני נמצא תהליך מורכב, שמותנה בשיתוף הפעולה בין הגורם המכני, הגורם העצבי וגורם הלחות. בואו נראה כיצד הגורמים האלה משפיעים על המערכות השונות בגוף.